POLYHARPORNA

GOLFANDE VÄNINNOR

Recept

Charlottes olivkaka

Det här behövs:

4 dl vetemjöl, 240 g

1½ msk bakpulver

4 stora ägg

1 dl matolja

1 dl vitt vin

¼ dl torr vermouth

150 g riven ost

200 g rökt sidfläsk eller bacon

200 g urkärnade gröna oliver

 

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 225 grader

2.     Blanda vetemjöl och bakpulver väl

3.     Tillsätt ägg, olja, vin, vermouth och ost

4.     Strimla fläsket/baconet och blanda det i smeten tillsammans med oliverna.

5.     Smörj en avlång bakform 1½ liter.

6.     Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen c:a 40 minuter. Prova med en provnål. Låt kakan kallna innan en skivas tunt.

7.     Förvara i kyl

 

GUNILLAS CHORIZO-SNURROR Ugn: 225 grader 12-15minuter, mitt i ugn.

Ett pkt smördegsplattor Fem chorizokorvar

Sesamfrö

Kavla ut plattorna lite lätt. Bre på lite senap. Lägg på en korv. Rulla ihop. Pensla med uppvispat ägg. Strö på sesamfrö. Skär korven i 8-9 bitar. Lägg på bakplåtspapper åååå Svish in i ugnen! Grädda i 12- 15 minuter mitt i ugnen Jättegoda snacks för såväl ungar som gamlingar

ANNICAS GREEN-CAKE

Ingredienser: (10-12 bitar)

Botten
200 g kavring
75 g smör

Fyllning
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
250 g kesella
3 dl gräddfil
100 g stenbitsrom
2-3 msk pepparrot
salt & vitpeppar efter smak

Topping
2 gelatinblad
2 dl färsk persilja
2 dl vatten 3 krm salt

Smörj en form med löstagbar kant med lite matolja. Kör kavringen till smulor i en matberedare. Blanda med smält smör och tryck ut i botten av formen, ställ kallt.

Lägg 4 gelatinblad i blöt, i kallt vatten. Skär laxen i små bitar och blanda kesella, gräddfil, rom och lax. Smaksätt med pepparrot, salt och vitpeppar. Krama ut gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull, låt svalna något. Blanda ner en del av kesellablandningen i gelatinet och rör sedan ner i resten av kesellablandningen. Häll fyllningen i formen och plana till ytan så gott det går. Ställ kallt. Gör den slimegröna toppinggelén när fyllningen stelnat efter någon timme. Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten. Kör persilja i en matberedare eller mixer tillsammans med vatten och salt. Sila blandningen först genom en finmaskad sil och sedan genom ett kaffefilter. Krama ut gelatinbladen och lägg dem tillsammans med den gröna vätskan i en kastrull. Värm tills gelatinbladen smält ordentligt och låt svalna. Skeda ett tunt lager över fyllningen i formen, ställ plant och kallt i kylskåpet. Dekorera gärna med ett par persiljeblad!

GRAVAT KÖTT med Nobis sås 8-10 pers

1 kg innanlår
3/4 dl socker
3/4 dl salt 1 msk grovmalen svartpeppar
1/2 dl konjak 1 msk matolja

Blanda kryddor, olja och konjak i en 2 dl plastpåse. Lägg i köttet. Låt ligga i två dygn. Vänd med jämna mellanrum.

Nobis sås: 2 ägg 2 msk rödvinsvinäger 5 dl matolja 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar finmalen 2 ½ tsk dijonsenap 1 vitlöksklyfta 2 msk finhackad gräslök

Koka äggen 3 min, knäck, skrapa ur i matberedaren. Vispa. Droppa i vinäger och olja. Smaksätt. Låt stå ett par timmar före servering 3/4 dl socker 3/4 dl salt 1 msk grovmalen svartpeppar 1/2 dl konjak 1 msk matolja

Blanda kryddor, olja och konjak i en 2 dl plastpåse. Lägg i köttet. Låt ligga i två dygn. Vänd med jämna mellanrum.

Nobis sås: 2 ägg
2 msk rödvinsvinäger
5 dl matolja
1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar finmalen 2 ½ tsk dijonsenap 1 vitlöksklyfta 2 msk finhackad gräslök

Koka äggen 3 min, knäck, skrapa ur i matberedaren. Vispa. Droppa i vinäger och olja. Smaksätt. Låt stå ett par timmar före servering

´

KYCKLING Á LA ANNA KARIN,som vi åt innan vi drog från Veckefjärden till Barsa´

1 grillad kyckling, 3 hg räkor
2 dl kokt ris, 1 paket salladsgrönsaker
1 bit ost
isbergssallad

2 dl gräddfil, 1 dl majonnäs
1 msk senap
1 tsk curry
1 tsk salldskrydda

 

KYCKLING Á LA STORHOGNA

6 kycklingfiléer, 1½ dl parmesanost, riven
1½ dl vitt vin
1½ msk kycklingfond
0,75 dl soltorkade tomater i olja
1 knapp kruka basilika
1,5 msk smör, 1,5 mask olja
2 vitlöksklyftor, salt och peppar
grädde

Dela kycklingen i mindre bitar, salta, peppra och stek i smör och olja.
Pressa vitlöken i botten på ugnsformen och lägg i kycklingen. Skär soltorkade tomater i strimlor. Strö över kycklingen. Strö hackad basilika och riven parmasanost över. Koka en sås av vitt vin, fond och grädde och häll över. In i ugnen på 200 graders värme 15 minuter.

Servera med ris och grönsallad.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)